МУЗЕИ

България разполага със стотици музеи, всеки от които съхранява и излага на показ различни предмети с многообразно историческо значение. Във всеки голям град има задължително исторически музей, природнонаучен и поне още 2-3 музея от различно естество, според историята и културата на града. Наред с всички стандартни и познати на повечето хора музеи на територията на страната ни са изградени и някои нетолкова стандартни експозиции.

Необикновените музеи на България

1

Подводен музей край Калиакра

Подводен музей Калиакра забележителности

Подводен музей Калиакра

В близост до Каварна е „Националният археологически и природен резерват Калиакра“, годишно посещаван от десетки хиляди туристи. В резервата посетителите могат да се запознаят с богата история на района, с помощта на крепостните останки и специално изградения музей, да наблюдават гнездещите там редки птици, да се наслаждават на плуващите край брега на морето тюлени и черноморски делфини.За любителите на подводните спускания край бреговете на курорта Русалка е подреден своеобразен подводен музей. Разположен е на дълбочина от 4 до 8 метра, на площ от 250-300 кв.м. Сред 120-те експоната в него са римски котви, останки от потънали преди хилядолетия дървени кораби, амфори, дървено оръдие и много други. Експонатите са събирани в акваторията на нос Калиакра и Шабла.

2

Музей на мъченията във Велико Търново

Музей на мъченията Велико Търново забележителности

Музей на мъченията

Дървени нарове, мухъл, железни шишове, окови, вериги, бесилки, мрак, мирис на застояло… Така изглежда туристическата атракция във Велико Търново.Беше открит за посещение затворът, в който са били измъчвани и разпитвани Левски, Бачо Киро, Филип Тотю, Стефан Караджа, Тодор Каблешков и Георги Измирлиев.Сградата на затвора е разположен зад музея „Възраждане и учредително събрание“.

Една от целите на експозициитехората да съпреживеят изтезанията, на които са били подлагани българските революционери.

Килиите са толкова тесни, че в тях човек може да стои само прав, трудно е дори да се завърти настрани. Така са конструирани, че по стените им винаги да се стича вода и влагата да е непрекъсната.

3

Музей на солта в Поморие

Музей на солта в Поморие забележителности

Музей на солта

Музеят е открит през 2002 г. Той е единствения в България и Източна Европа специализиран музей за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Състои се от експозиционна зала и 20 дка действащи солници, които произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността.Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век,проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Могат да се видят и интересни видеофилми.

4

Музей по Спелеология и Български карст

Музей по Спелеология и Български карст Чепеларе

Музей по Спелеология – Чепеларе

През 1980 година в Чепеларе е създаден единственият по рода си в България Музей на Родопския карст. През 1983 година музеят прераства в Музей по Спелеология и Български карст. Експозицията включва „Минералогия, геология и петрография”, „Повърхности и вторични карстови форми”, „Биоспелеология”, „Пещерна палентология”, „Пещерна археология”. Най-интересна за туристите е секцията „Пещерна палентология”, която представя експонати от терциера – кости от крайници, зъби, прешлени и череп от пещерна мечка, долна челюст от леопард, горна челюст и зъби от носорог, кости от див кон, череп от говедо.Таваните и подовете на залите в музея са декорирани с цветни снимки от пещери, което придава по-голяма автентичност на експозицията.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ПЕЩЕРИТЕ В ЗАПАДНИ РОДОПИ, В КОИТО СА НАМЕРЕНИ ЕКСПОНАТИТЕ В МУЗЕЯ)

5

Музей на Планинарството

Музей на планинарството Банско забележителности

безкислородно изкачване на Еверест

Първият национален музей на планинарството се създава у нас по повод 75-годишнината на алпинизма в България и 21 години от първата българска експедиция на Еверест без кислородна маска по най-трудния маршрут по западния гребен на Еверест, където Христо Проданов – първия българин покорил Еверест загива при слизането. Едно от нещата, които могат да видят посетителите в музея на планинарството е документалния филм – „Еверест – радост и мъка“, запечатал потеглянето на Христо към върха.Целта на музея е да представя традициите на планинарството в България. Да дава информация за хората, положили основите на алпинизма, спелеологията, екстремните спортове, ски-спортовете, планинарските песни и всичко свързано с планинарството в България.

6

Музей на любовта в София

На 13 февруари 2006 година в София бе открит първия по рода си „музей на любовта“ в България. Експозицията му е от предмети на известни личности – роклята на попфолк певицата Ивана, сватбената рокля на Наталия Симеонова – водеща на ТВ шоуто Море от любов, кимоното на Бойко Борисов и други.

7

Национален музей на транспорта

Национален музей на транспорта забележителности

Национален музей на транспорта

Създаден през 1966 година, ревниво е съхранил историята на първата жп гара (самата сграда на музея), най-старият парен локомотив, салонен вагон на цар Фердинанд и др. В залите могат да се видят макети на локомотиви, вагони, кораби.Локомотив N 148 е участвал в в заснемането на над 80 документални и игрални филма. Той е най-старият запазен парен локомотив от зората на железопътния транспорт в България.

За момента царските вагони са в състоянието, което са построени. До 1958 година били използвани за правителствени. След това са постъпили в специално депо в София, където в момента се съхранява и Корона експрес и предоставят атракционни пътувания на туристи.

8

Музей на динозаврите

Музей на Динозаврите забележителности

Музей на Динозаврите

Интересният музей е открит през 1995 година в Асеновград. Първият етаж от експозицията представлява еволюцията на хоботните животни. Особено атрактивна е отливката на над 4 метровия скелет на туролския динотериум, намерен край село Езерово.На вторият етаж е изложена хипарионова фауна от меота на България и нейното разнообразие.

Внушителната палеонтологична сбирка на музея съдържа корали, амонити, изкопаеми морски таралежи, останки от фосилни костенурки. Основната част на колекцията са изкопаемите бозайници. По своя обем това е най-голямата в България колекция от неогенски гръбначни животни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: