СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ

Територията на България е осеяна с несметни природни богатства. Едни от най-интересните забележителности са скалните феномени, простиращи се в цяла България, всеки от които крие своя уникалност и величие.

Чудните мостове

Чудните мостове са разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.

Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала мраморните пукнатини в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката.

В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Големият е широк около 15 м в по-широките части, дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а само на арката – 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

Местността около двата моста е заета от вековни иглолистни гори, съставени предимно от смърчови дървета. И двата моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях. Интересна традиция е възникнала след обявяването на мостовете за туристически обект — всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената.

В близост до скалния феномен се намират множество пещери, но повечето от тях не са годни за посещения от туристи, понеже не са осветени и обезопасени. В близост са хижите „Чудните мостове“ и „Скалните мостове“.

Чудните мостове са сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз: номер 85 – връх Голям Перелик, природна забележителност “Чудните мостове”, има печат. Възможни места за туризъм и нощувка: хижа “Чудните мостове” и хижа “Скалните мостове”. Стопанисват се от туристическо дружество “Студенец” – гр. Чепеларе.

(научете повече за скалния феномен Чудните мостове)

Побитите камъни,

Мадарския конник,

Белоградчишките скали,

Буйновско ждрело,

Триградско ждрело,

Трънско ждрело,

Скални манастири,

Скални образувания,

Божи пост,

Златните мостове,

Свещени скални феномени,

Белинташ,

Мелнишки пирамиди,

Стобски пирамиди,

Кътински пирамиди,

Археологически резерват Яйлата,

Скални феномени „Окната“,

Скални забележителности по Емен,

Сините камъни

Сини камъни забележителности

Сините Камъни

Сивосините до виолетово върхове Голяма и малка Чаталка, Кутелка, Българка – най-високия в Източна Стара Планина (1181м), скалните феномени Халката, Кумините, Куклите, Еньова кула, Калоянови кули са чудеса, които може да изгради само великата природа. Те оформят прочутите Сини камъни на Сливенската планина. Масивът е най-голямото находище на кварц-порфир в България.

(научете повече за природен парк Сините камъни)

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С НЕВЕРОЯТНИТЕ ПЕЩЕРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: