Белоградчишката крепост

Белоградчишка крепост забележителности

Белоградчишка крепост

Белоградчишката крепост е архитектурно-строителен и исторически паметник на културата от I – III век. Тя възниква като малка крепост-укритие, но претърпява доста бурно развитие. Строителите умело са използвали непристъпността на елипсовидната скална тераса и са превърнали съоръжението в отбранителен, наблюдателен, охранителен и съобщителен пункт.

.

История на Белоградчишката крепост

.

Стратегическото значение на Крепостта e изиграло важна роля по време на управлението на видинския владетел Иван Срацимир. Той я е доукрепил и разширил, построил висящи дървени мостове и каменни стълбища, даващи и възможност за бързо маневриране. За пръв път името и е споменато от унгарски аналист през 1365 година.

Забележителности Белоградчик

Белоградчишка крепост – укрепление

Цялостното преустройство е завършено през 1837 година. Стените и вече достигат до 12 метра височина и 2,5 метра ширина. Основите им са изградени от каменни блокове, слепени с хоросан. Бойните пътеки осигуряват бързина и мобилност на защитниците. Разполага с три крепостни двора с три портала, здраво укрепени масивни, обковани с железни ленти врати.Крепостната улица, постлана с калдъръм и пресичаща изцяло първия двор имала и стопанско значение. Била изпълнена със занаятчийски работилници.

Важно значение за защитните възможности ма крепостта има и външния отбранителен пояс. Представлява ограда от здраво вкопани в земята колове и кошове, пълни с камъни и пръст.

Днес реставрираната крепост е осветена през нощта.

Историята на Белоградчишката крепост е свързана с подвига на известния хайдутин Велко, овладял я за кратко през 1809 г., с героизма и жаждата за свобода на въстаналите българи от 1850 г., чиито водачи намират смъртта си в едно от караулните помещения. В тяхна памет признателните поколения през 1906 год. Издигат паметна плоча и всяка година в последните дни на май тържествено отбелязват годишнина от тяхната саможертва.

(НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ И ЗА ЕДИН ОТ НАЙ-УНИКАЛНИ ПРИРОДНИ ФЕНОМЕНИ В  БЕЛОГРАДЧИШКАТА СЕЛИЩНА СИСТЕМА – БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ)

1 коментар (+add yours?)

  1. Крепост Бялград | GeoArea
    ное. 17, 2013 @ 12:56:40

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: