Состра – римската връзка

На 12 километра северно от град Троян се намира един малко известен паметник от национално значение – римската крепост Состра. Представлява един типичен крайпътен военен град, каквито имало на много места в римската империя. Това е един модел на римски крайпътен комплекс.

римска крепост Состра забележителности

Крепостта е датирана от 147 година по времето на император Антонин Пий. Тогава полк на германско племе от района на днешния Висбаден, установява отношения с местните тракийци и започва построяването на едно градче. Постепенно извън крепостите започват да се строят цивилни постройки и хората се замогват покрай войската.

В средата на 3 век готите разрушават всичко. Но местните хора много бързо са се погрижили да възстановят това, което било в долината на река Осъм. Откритите находки са разнообразни – метални предмети, свързани с бита на населението – множество монети, накити, разкошни керамични, стъклени съдове. Открита е и бронзова парадна маска на тракийски аристократ на римска служба. Днес крепостта е паметник на културата от национално значение.

Раннохристиянска базилика е разположена между селата Ломец и Добродан, на 1 км от кастела Состра. Мястото е свято, почитано в различни периоди. Базиликата е датирана от края на 4 век и е интересен туристически обект.

ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТНОСТИ И ВСИЧКИ НЕВЕРОЯТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ.

1 коментар (+add yours?)

  1. Крепост Бялград | GeoArea
    ное. 17, 2013 @ 12:56:48

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: