Села в Родопите

Села по поречието на река Арда

Smilqn-selo-2Намира се 15 километра южно от Смолян. В центъра му е представена интересна етнографска сбирка, запознаваща гостите на Родопа с основния поминък от десетилетия – прочутия смилянски боб и родопските терлици Също така могат да видят първата в страната реконструкция на скелет на пещерна мечка. 

На входа на село Смолян се здига десетметрова каменна часовникова кула, построена през 18 век за наблюдателница. Днес от върха и се вижда пътя и цялото прекрасно поречие на река Арда.

Село Могилица

selo_Mogilica_2Няколко километра надолу по пътя, следващ течението на река Арда, се намира и красивото село Могилица. В центъра му е организиран информационен център, където може да се получи всякаква информация за района. Най-известната забележителност в селото са Агушевите конаци – най-голямото феодално имение на Балканския полуостров от 19 век, отличаващо се със забележителната си архитектура. За съжаление в момента този обект не е пригоден за посещение, но ежегодно хиляди туристи се наслаждават на уникалната постройка отвън.

Село Арда

seloArda_2Ако продължите още по на юг ще стигнете до село Арда – добра отправна точка за разнообразен туризъм. Там е родното място на Валя Бежанска. Освен многобройните атракциони, ма които можете да се насладите, богатия бит и култура, Арда е отправна точка към връх Ком – старо тракийско светилище. Една от атракциите в селото е въженият парк “Градината на Тарзан”. 

 Село Горна Арда

seloGornaArda_2На няма и 3 километра от гръцката граница е разположено и село Горна Арда. Отличава се с невероятна природа, богато минало и няколко исторически забележителности. Направени са множество места за пикник и изгледи. От там започват пътеки към тракийското светилище в местността “Расилица”, пещера “Типицето” и към връх Ком, който открива прекрасна гледка към всички върхове в Родопите.

%d блогъра харесват това: