Село Белица

В България са познати 4 селища, носещи името Белица – 1 град и 3 села. Пръснати са по цялата територия на страната, но всяко от тях носи невероятна история и прекрасна природа.

село Белица (Софийска област)

belica-shopska-1Разположено е в Ихтиманска Средна гора, на 30 километра от столицата. Състои се от пръснати махали между село Вакарел и село Мухово. В Центъра на село Белица се издига църквата „Успение Пресвета Богородица” с храмов празник на 15 август, както и Паметник на априлските въстаници, възпоменаващ безсмъртния им подвиг. Климатът там е суров и е допринесъл за за обезлюдяването на селото. Но всяка година на Света Богородица потомци на белишките родове от цяла България се събират за храмовия празник.

село Белица (Област Хасково)

Belica-Haskovo-pic-1

Намира се в района на Харманли, между село Черна Могила и село Бисер, обградено то хълмове. До него се издига големият рид Градището. Районът е изключително богат на исторически забележителности и се радва на прекрасна природа. Богатото културно-историческо наследство на селото е свързано с разкритите останки на Тракийска крепост и две ранновизантийски. Районът на село Белица предлага прекрасни възможности за полудневни разходки в местността. Най-популярното направление е ридът „Градището“.

село Белица (Област Пловдив)

Белица - водопад ГюмморджияСелото се намира в Средните Родопи, известно е с названието Родопска Белица. А самото му има произлиза от стара легенда, която разказва за невиждано красива девойка, която по време на Турското робство запазила неопетнено своето моминство, вяра и род, за което заплатила с живота си. Районът е богат на природни забележителности, най-популярни от които са красивият водопад „Гюмморджия“, намиращ се в непосредствена близост до селото и скалният феномен – „Шаран дупка“. Също огромен туристически интерес представлява вивариума за мечки, където отблизо можете да се запознаете със застрашени животински видове.

град Белица (Рила)

grad-belicaРилска Белица е наричана – Градът на танцуващите мечки. Това е един от най-красивите европейски паркове за приобщаване на танцуващите мечки към дивата природа. Местността е изключително живописна, осеяна с невероятно красиви гледки. Множество природни и етнографски забилежителности ежегодно съборат туристи от цялата страна. Маркирани са 6 екопътеки в Рила, разкриващи планината в цялата и красота.

%d блогъра харесват това: