село Иванча

Когато преди столетия местното население било насилено да приеме мюсюлманската вяра в село Иванча последвали времена с незапомнена суша и болести. Каквото и да правели хората тежките времена не отминавали. Местният свещеник отишъл една вечер в гората над селото и се отдал на молитва. село ИванчаПолучил откровение: селото да се премести надолу към реката, а гората да не се сече. От тогава селото сякаш пак се възродило. Денят бил на празника на Св. Константин и Елена, за това и всяка година оттогава насам на 21-ви май хората почитат стореното им добро, а попът пожелал да бъде погребан в гората след смъртта си. И до ден днешен гробът му си стои там.

Живи свидетели на легендата за село Иванча са останалите 18 вековни дървета. Най-голямото в района е 400-годишният благун с обиколка почти 5 метра и височина от 18 метра. Освен благуни в гората се срещат вековни брястове и церове.

Природни забележителности

Местността около село Иванча се радва на красива природа. Най-голяма забележителност в района са 8-те водопади. selo-ivancha-2Най-големият е „Пиренешкия Джандем“, разположен в Антоновската община. Висок е 34 метра и когато се топят снеговете, образува пленителна водна каскада, спираща дъха.

В непосредствена близост, точно под селото се лее и чудатият „Златен водопад“, получил името си заради жълтите му глинести скали. Над него шумолят още 3 по-малки водопада, а към село Бракница – 2 осемметрови. Водното богатство тук обуславя мястото като желана туристическа дестинация за любителите на природата, макар че все още не е сред най-популярните места.

 Биоразнообразие

В районите около красивите водопади се среща единствения вид защитена жаба в страната – дървеницата. Пиренешкия джандем пък се обитава от сламандра. биоразнообазие в ИванчаТам расте и изчезващият волски език. Местността обитават  много птици, по поречията на реките гнездят черни щъркели и кръстати орли. В горите над водопада царува манатарката. Водоемите са пълни с мряна, срещат се и костенурки. Над тях се намира едно от малкото обитания на птицата с най-дълъг език в Европа – черен кълвач.

Хората в Иванча живеят с мисълта, че са в благословен край и пазят природата и красотата на селото си, почитайки всичко, с което ги е дарил Бог. Изградили са и съхраняват невероятен архитектурен резерват. По калдъръмените улички се издигат запазени къщи, строена в характера на тревненската архитектура. Днес местното население едва наброява 25 човека, но поради мекия климат, запазената природа и красотата в село Иванча има много имоти, използвани за почивка.

%d блогъра харесват това: