село Косово

Селището се простира в Централния дял на Родопите, рида Чернатица. Отстои на 5 км от Наречни бани. Първите заселници на село Косово идват през 18 век. село КосовоПоминъкът им бил скотовъдство, земеделие, кираджийство и зидарство. Там ежегодно климатът е мек и благоприятен.

Според историческите източници моралът на местните бил много висок, както и неграмотността им. Малкото грамотни чели и писали на гръцки. Българският език започнал да се изучава чак след Освобождението. Разцветът на село Косово настъпва в края на 19 век, за което свидетелстват и повечето останали от тогава къщи.

Архитектурно богатство

Село Косово е едно от малкото селища в страната запазили типичната си родопска архитектура. Архитектурен резерват село КосовоСъхранило е почти напълно облика си от 17-18 век. В селото има десетки паметници на културата, пет от които са с национално значение. През  2004 е реставрирана и една от най-емблематичните къщи. Съживена е от прочути майстори с богат опит сред едни от най-популярните родопски паметници на като Агушевите конаци в село Могилица, Широка лъка и други.

%d блогъра харесват това: